Het polshorloge

Het polshorloge werd pas in het begin van de negentiende eeuw uitgevonden door Patek Philippe. Rond de twintigste eeuw wilde de uitvinder en luchtvaartpionier Alberto Santos-Dumont tijdens zijn experimentele vluchten de mogelijkheid hebben om makkelijk de tijd af te lezen. Hij richtte zicht tot Louis Cartier om een uurwerk te maken dat dat hij bij zicht kon dragen.

Dit werd het eerste mannenhorloge. Voor die tijd werden horloges namelijk gezien als vrouwelijk sieraad. Hiermee werd het tijdperk van het horloge zoals wij het nu kennen ingeluid.

Tijdens de eerste wereldoorlog werd het een trend onder officieren om een polshorloge te dragen, omdat de tijd daar sneller op af te lezen is dan een zakhorloge. Soldaten hadden in die tijd niet de financiële middelen om zich een polshorloge te kunnen veroorloven, dus besloot het leger goedkope horloges te fabriceren zodat de verschillende divisies gezamenlijk operaties op het juiste tijdstip kon uitvoeren. Ook na de oorlog mochten de militairen het horloge houden waardoor de populariteit van het polshorloge steeg.

Quartz horloge

Een quartz horloge is een horloge dat gebruik maakt van de eigenschappen van het mineraal kwarts. Door een elektrisch stroompje door het kwartskristal te sturen word een stabiele trilling opgewekt wat fungeert als hart van de klok. Door de trillingen te tellen wordt gemeten hoeveel tijd er versterken is. Wanneer een kristal een frequentie heeft van 1Mhz dan is na een miljoen trillingen een seconde verstreken. Deze trillingen worden omgezet door een chip die vervolgens het uurwerk aanstuurt en de wijzers in beweging brengt.

Er zijn verschillende manieren waarop energie voor een kwartshorloges kan worden geleverd. De meest voorkomende is de batterij. Een kwartshorloge gebruikt erg weinig elektriciteit waardoor een batterijtje ongeveer twee jaar mee gaat.

© 2020 - 2022 Sieraden-An | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel