Hoe kun je sieraden het beste onderhouden?

Als je een mooi sieraad hebt, dan wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mooi blijft. Dit doe je door er zorgvuldig mee om te gaan en door het af en toe schoon te maken. Hieronder staan tips over hoe je alle sieraden netjes houdt.

Algemene tips om ALLE sieraden netjes te houden!

Welk sieraad je ook hebt, deze tips om je sieraden netjes te houden gelden voor sieraden in álle soorten en materialen:

  1. – Draag je sieraden niet bij intensief werk. Als je werk gaat doen waar je flink met je handen bezig bent zoals verhuizen of de tuin omspitten, draag je sieraden dan niet. Zo voorkom je dat er onnodige beschadigingen en krasjes op je sieraden komen.
  2. – Kijk uit met chemische producten. Als je in aanraking komt met chemicaliën, doe je sieraden dan af. Draag ze niet terwijl je schoonmaakt of de ramen zeemt.
  3. – Let goed op parfum of andere cosmetica. Spray parfum nooit direct op je sieraad en probeer het niet op de huid te spuiten die in aanraking komt met het sieraad. Kijk ook uit met haarlak
  4. – Doe je sieraden af als je gaat douchen, zwemmen of sporten. Zweet, zeewater of chloor kunnen een negatief effect hebben op je sieraad. Als je per ongeluk met je sieraad hebt gesport of gezwommen, spoel het daarna dan goed af met water. Zelfs medicijngebruik en/of voedsel kan effect hebben op je sieraad.
  5. – Berg je sieraden netjes op, ook als je gaat slapen. Zorg dat de sieraden elkaar niet kunnen beschadigen, door ze apart te bewaren, als je ze een tijdje niet draagt. 

Hoe maak je sieraden schoon?

Ook al je netjes met je sieraden om gaat, kunnen ze wel eens dof of vuil worden. Dan is het belangrijk dat je ze op de juiste manier schoonmaakt. Niet alle materialen zijn hetzelfde, met sommige moet je wat voorzichtiger zijn, met andere kun je het beste speciale schoonmaakmiddelen te gebruiken. 

Schoonmaken van Plated Sieraden

Plated sieraden zijn gemaakt van metaal met een dun laagje goud of zilver eromheen, daarom moet je extra voorzichtig met plated sieraden omgaan. In de tips hierboven staat al dat je een sieraad het beste niet kunt dragen als je schoonmaakt, of gaat zwemmen. Plated sieraden kun je ook het beste af doen als je gaat douchen of in bad gaat. Ook als je gaat slapen kunnen we je aanraden je plated sieraad niet te dragen.

Als je plated sieraad vies is, wrijf het sieraad dan op met een zachte droge doek zodat het weer gaat glimmen. Je kunt hiervoor het beste geen schoonmaakmiddelen gebruiken, omdat dit de plated laag kan aantasten.

Schoonmaken van zilveren sieraden

Zilver is een populair materiaal voor sieraden, maar als je een zilveren sieraad lang draagt kan de glans wat afnemen, ook kan het voorkomen dat het sieraad groen of zwart uitslaat. Of dit ook bij jou gebeurt, is per persoon verschillend en kan afhankelijk zijn van transpiratie, de zuurgraad van je huid of wat je eet en drinkt. Is jouw zilveren sieraad dof of heeft het een groene uitslag? Dan is dat makkelijk schoon te maken. Gebruik een reinigingsvloeistof waar je je sieraad in kunt dompelen en een poetsdoek waarmee je het op kunt wrijven tot het weer sprankelt. Zo zorg je dat je zilveren sieraad weer sprankelt

Schoonmaken van horloges

Voor horloges gelden de bovenstaande tips ook! En we hebben nog wat extra tips voor je: let goed op of je horloge waterdicht is, anders moet je je horloge afdoen met douchen en afwassen. Schoonmaakmiddelen en zeezout kunnen een aanslag zijn op de horlogeband. Is je horloge hier toch mee in aanraking geweest? maak het dan schoon met water (mits je horloge 100% waterdicht is natuurlijk!). Je kunt een horlogedoekje gebruiken.

Dan hebben we nog een duurzame tip: vervang je batterij zodra hij leeg is. Het batterijtje kan namelijk gaan lekken en oxideren en kun je je horloge weggooien. Zonde! Enne… als je je horloge voor langere tijd opbergt, zet het klokje dan stil. Zo voorkom je dat je batterij leeg is als je hem na lange tijd weer eens wil dragen.